75ste sterfdag van Johan Huizinga

30 January 2020

Op 1 februari 2020 is het 75 jaar geleden dat Johan Huizinga overleed. De historicus is vooral bekend om zijn werken Herfsttij der Middeleeuwen, In de schaduwen van morgen en Homo ludens.

De komende tijd besteden Leiden University Press en de Universiteit Leiden aandacht aan Johan Huizinga.

Herfsttij der Middeleeuwen

Eind 2018 is bij Leiden University Press de jubileumeditie verschenen van Herfsttij der Middeleeuwen. Deze editie is verschenen in het kader van 100 jaar Herfsttij in 2019. Huizinga-specialist Anton van der Lem nam het initiatief voor deze publicatie. Herfsttij is een van de grootste en meeslependste klassieke geschiedwerken. Zowel in binnen- als buitenland is er grote waardering voor Huizinga’s werk – niet alleen vanwege zijn inlevingsvermogen in de geschiedenis en zijn cultuurhistorische visie, maar ook omwille van zijn prachtige taalgebruik. In deze gebonden, rijk geïllustreerde jubileumuitgave met meer dan 300 illustraties kan de lezer bij de tekst de kunstwerken zien die door Huizinga genoemd worden.

Autumntide of the Middle Ages

Dit voorjaar zal de Engelse editie verschijnen van de jubileumeditie: Autumntide of the Middle Ages. Vertaald door Diane Webb en onder redactie van Anton van der Lem en Graeme Small.

Huizinga Online

Eind vorig jaar werd de website Huizinga Online gelanceerd. De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) heeft het wetenschappelijk archief van Huizinga, Huizinga’s Verzamelde Werken en zijn correspondentie digitaal toegankelijk gemaakt. De website is in het Nederlands en het Engels beschikbaar en wordt regelmatig voorzien van nieuwe content.

Collegereeks

Anton van der Lem geeft dit najaar op donderdagavonden wekelijks vanaf 5 november in Leiden een collegereeks van vijf voordrachten over Johan Huizinga. De collegereeks wordt georganiseerd door Studium Generale en het Leids Universiteits Fonds.

 

Voor meer informatie:

https://www.bibliotheek.universiteitleiden.nl/nieuws/2019/11/collectie-historicus-johan-huizinga-geheel-online-beschikbaar