spui25

Debat Spui25: De continue constructie van een tijdperk. Een nieuwe zeventiende eeuw?

Hoe is ons beeld van deze ‘gouden eeuw’ de laatste decennia veranderd en wat heeft die periode ons vandaag de dag nog te zeggen?

Deze maand verscheen De zeventiende eeuw: een handboek over een beroemd en berucht tijdperk uit de Nederlandse geschiedenis, geschreven door een team van internationale experts. Ter gelegenheid van deze publicatie gaan de redacteurs in debat over de manier waarop ons beeld van deze ‘gouden eeuw’ de laatste decennia is veranderd en wat die periode ons vandaag de dag nog te zeggen heeft. Schrijver en UvA-student Dan Afrifa draagt een column voor.

Wie: georganiseerd door Spui25 in samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen UvA en Leiden University Press.
Wanneer: woensdag 2 febr van 20.00-21.30u
Waar: aula van de UvA Singel 411 of online (naar keuze).


Over de sprekers:

Judith Noorman is universitair docent vroegmoderne kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Amsterdam Centre for Studies in Early Modernity (UvA). Ze leidt een meerjarig NWO-onderzoeksproject over de impact van vrouwen op de kunstmarkt in de zeventiende eeuw. Ze is de auteur van Art, Honor and Success in the Dutch Republic (2020).

Geert Janssen is hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van politiek, religie en migratie. Hij is de auteur van The Dutch Revolt and Catholic Exile in Reformation Europe (Cambridge, 2014) en Princely Power in the Dutch Republic. Patronage and William Frederick of Nassau (Manchester, 2008). 

Dan Afrifa is een Ghanees-Amsterdamse schrijver en historicus. Momenteel studeert hij geschiedenis aan de UvA en voor universiteitsblad Folia schrijft hij een tweewekelijkse column. Eerder publiceerde Afrifa onder meer in Het Parool en De Groene Amsterdammer.

Judith Pollmann is hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek is gericht op vroegmoderne identiteitsvorming, de geschiedenis van de vroegmoderne herinnering, nieuws en publieke opinie, en de geschiedenis van de Nederlandse Opstand. Haar recentste boek is, met Marnix Beyen en Henk te Velde, De Lage Landen. Een geschiedenis voor vandaag (2021).

Maarten Prak is hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In zijn onderzoek richt hij zich op het leven van Europese – en in het bijzonder Nederlandse – stadsbewoners in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Hij is de auteur van Stadsburgers: Stedelijk burgerschap voor de Franse Revolutie (2019) en van Nederlands Gouden Eeuw: Vrijheid en Geldingsdrang (2020).

Pepijn Brandon is senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en universitair docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van kapitalisme, oorlog en slavernij, en is de auteur van War, Capital, and the Dutch State (1588-1795) (2015).

Maurice Seleky (moderator) is auteur, moderator en communicatiestrateeg. Sinds 2020 werkt hij als hoofd Communicatie & Marketing bij het Amsterdam Museum. Eerder werkte hij onder meer bij Pakhuis de Zwijger, waarvoor hij in ruim zestig podcasts wetenschappers, schrijvers, bestuurders en kunstenaars interviewde. Ook is hij oprichter van de Jonge Schrijversavond in de Stadsschouwburg Amsterdam en auteur van de romans Een tragedie in New York.

Gratis aanmelden> 

Share this post

Further news

[woo_product_slider id="8722"]

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

X